7 Haziran 2011 Salı

Yenilgilerinizden Ders Alarak Ayağa Kalkın ve Kazanın

Nasıl olurlarsa olsun, yenilgilerin sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermeyin. Her zaman, bu geçici engel ya da yenilgiden neler öğrenebileceğinizi

Başarana dek deneyin. Bu sözü ne kadar çok duyuyorsunuz? Peki, bu gerçekten ne demek? Pek çok başarılı insan, hedefledikleri başarıya ulaşana dek, birçok engelle karşılaşmıştır. Bu insanların başarılı olmalarının iki nedeni var.

Birincisi, hedeflerine giden yolda yürümeye devam ettiler ve asla vazgeçmediler. Vazgeçmeyi düşündükleri birçok zaman oldu. Fakat kazanlarının asla vazgeçmediklerini hatırladılar. Bir gün kazanacakları inancıyla yollarına devam ettiler. Vazgeçerseniz asla başarılı olamazsınız.

İkinci olarak, önlerine çıkan engeller ya da yenilgilerden bir şeyler öğrenmeye çalıştılar. Böylelikle aynı hatayı bir kez daha yapmadılar. Çok zengin olanların, oraya gelene dek birkaç kez iflas ettiklerini ne kadar çok duymuşsunuzdur. Bu kişiler, her defasında neden hata yaptıklarını incelemişler, aynı hatayı bir daha yapmamaya çalışmışlar ve ayağa kalkıp, başarıya giden yolda ilerlemeye devam etmişlerdir. 

Nasıl olurlarsa olsun, yenilgilerin sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermeyin. Her zaman, bu geçici engel ya da yenilgiden neler öğrenebileceğinizi kendinize sorun. Daha sonra öğrendiklerinizi kullanarak yolunuza devam edin, böylelikle bir daha aynı hatayı yapmayacaksınız. Asıl hata, hatalarınızdan ders alamamak ya da almamaktır. 

Hayat, bir öğrenme sürecidir. Yürümeyi öğrenmeye çalışırken, ne kadar çok düşmüşüzdür. Yürümeye çalışırken düştüğümüzde, vazgeçip bir daha yürümeye çalışmadığımızı bir düşünün. Şimdi, hala ellerimiz ve ayaklarımızla emekliyor olurduk. O zamanlar bir kez daha denemekten korkuyor muyduk? Bir bebeği izleyin, yürümek için ne kadar kararlı olduğunu göreceksiniz. Bebeklerden ne kadar çok şey öğrenebilirsiniz? Şüphesiz ki, birçok şey. Başarana dek deneyin.

Unutmayın ki, hepimiz yenilgilerden ders alma konusunda deneyimliyiz. Hepimiz, tekrar ayağa kalkıp, yeniden deneme konusunda tecrübeliyiz. Artık bebek değiliz diye, bir kez daha denemekten vazgeçmek zorunda değiliz. Şimdi, daha fazlasını yapmaya çalışmanın tam zamanı, çünkü artık, şimdiye kadar yaptığımızdan daha fazlasını yapmamızı sağlayacak yeteneğe sahibiz. Hiçbir şeyin sizi engellemesine izin vermeyin!

Olumlu Bir Zihinsel Tutum Geliştirirken Fırsatlar Bulacaksınız
Hedeflerine ulaşan birçok insanın, ortak bir noktası vardır. Bu kişiler kendilerini hedeflerine çoktan ulaşmış olarak görürler. Başarılı insanların, hedeflerine ulaşabilmeyi dilemek gibi bir tutumları yoktur, çünkü bu kişiler hedeflerine ulaşacaklarını bilirler. Başarılı insanlar, “belki” yerine, “yapabilirim” ya da “yapacağım” diye düşünürler. 

Hedeflerini yazdıkları kâğıdı sürekli olarak yanlarında taşırlar ve gün boyunca bu hedefleri okurlar. Bunu yapmak, hedeflerine ulaşmaya çalışırlarken, onlara neyi niye yaptıklarını hatırlatır. İşte bu nedenle, hedeflerinizin belirli olması gereklidir. Bir sonraki bölümde, hedeflerinizin neler olması gerektiğine nasıl karar vereceğinizi ve bunları nasıl belirli hale getireceğinizi anlatacağım. Eğer ulaşmak istediğinizi tam olarak bilmezseniz, nereye gideceğinizi de bilemezsiniz. Oysa nereye ulaşmak istediğinize dair kafanızda net bir fikir olduğunda, nereye gitmek istediğinizi tam olarak bilirsiniz.

Kafanızdan kendi kendinizi yenilgiye uğratan düşünceleri atmak için çok çaba sarf etmeniz gerecek. Bu düşüncelerin yerine, değerinizi ve başarma yeteneğinizi pekiştiren olumlu düşüncelere yer verin zihninizde. Bazı insanlar, olumsuz düşünmeye başladıklarında, kendilerine sürekli olarak başarılı olduklarını tekrarlarlar. Aynı durumda olduğunuzu fark ettiğinizde, siz de aynı şeyi yapmalısınız.

Hiç yorum yok: