16 Haziran 2011 Perşembe

SEN HANGİ KİŞİLİK TİPİSİN?

Kişilik tipini öğrenmek bir kişiye çalışma hayatında, sosyal ilişkilerinde pek çok açıdan geniş bir anlayış sunmaktadır. Zaman yönetiminden, doğru işi yapmaya kadar pek çok açıdan fayda sağlamak mümkündür.

Myers-Briggs Kişilik Tipleri, C. G. Jung’un teorilerinin daha anlaşılabilir kılınması ve uygulanabilir hale getirilmesi fikrinden yola çıkılarak ortaya konmuştur. On altı kişilik tipi temelde dört tercih üzerine kurulmaktadır. Bu tercihlerin bir araya gelişleriyle varyantlar oluşmaktadır.  Tercihlerde dış dünyaya ya da iç dünyaya odaklanmak, karar alırken kendini ya da başkalarını merkeze almak, basit ya da karmaşık düşünceler ile hareket etmek varyantları meydana getirmektedir.

Bu varyantlardan oluşan on altı kişilik tipi vardır. Herhangi biri kişiliği açıklar fakat hiç biri en iyi değildir. Farklılıklar vardır ama aslında hepsi birbirinin eşitidir. Aralarından birinin diğerine üstün olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Myers-Briggs tercihleri sınıflandırmaktadır, kişilik ya da karakter ölçümü yapmak amacında değildir. Bu yaklaşım diğer psikolojik uygulamalardan ve testlerden farklıdır.  Kişilik tipini öğrenmek ise bir kişiye çalışma hayatında, sosyal ilişkilerinde pek çok açıdan geniş bir anlayış sunmaktadır. Zaman yönetiminden, doğru işi yapmaya kadar pek çok açıdan fayda sağlamak mümkündür.  Kişilik değişmez fakat geliştirilebilir. Günlük hayatta karşılaşılan sorunlarla başa çıkmada, problem çözümünde, yaratıcılıkta ve hayata dair denge kurmada Myers-Briggs modeli önemli ve faydalı olmaktadır.

Myers-Briggs Modeli'ne Göre 16 Farklı Kişilik Tipi is şöyledir:

1.)Dışa Dönük/ Duyumsal/ Düşünce Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (yönetici)

Enerjilerini dış dünyadaki eylemlerden alırlar. Hayatlarını mantıksal temeller üzerinden düzenlerler. Sorunlarını denenmiş ve kesin yöntemler ile çözmeyi denerler. Detaylara takılırlar.

2.) İçe Dönük/ Sezgisel/ His Odaklı/ Algısalcı Tip: (mücadeleci, avukat)

Enerjilerini iç dünyalarından alırlar. Kararlarını kişisel değerleri  ile verirler. Esnek davranırlar. Sessiz ve yaratıcıdırlar. Etraflarındakilere içten içe bir sıcaklık duyarlar. Onlar için kendilerinin ve diğerlerinin gelişmesi ve olgunlaşması çok önemlidir; bu bir beklentidir.

3.) Dışa Dönük/ Duyumsal/ His Odaklı/ Algısalcı Tip: (heykeltıraş)

Enerjilerini dış dünyadan alırlar; açık seçik gerçeklikleri önemserler. Şimdiki zamanda yaşarlar ve arkadaş canlısıdırlar. Hayata karşı esneklerdir ve durumun gereklerini yerine getirirler. “An”a odaklı oldukları için hayattan zevk almak isterler ve çözüm odaklıdırlar. Ani olaylarda hemen çözüm üretirler.

4.) İçe Dönük/ Sezgisel/ Düşünce Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (yenilikçi/ öncü)

Bu grup da enerjilerini  iç dünyalarından alırlar. Seçeneklere göre geleceklerini planlamayı tercih ederler. Mantık onlar için önemlidir. Hedefleri vardır ve bunları uzun zamanlara yayarak planlarlar. Planlarını detaylandırırlar. Kendilerine ve diğerlerine karşı eleştireldirler.

5.) Dışa Dönük/ Duyumsal/ His Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (antrenör)

Enerjilerini dış dünyadan alırlar. Kararlarında kendi fikirleri önemlidir. Sıcak, arkadaş canlısı ve uyumlu davranırlar. Arkadaşlığa ve arkadaşlarına önem verirler. Toplumsal bilinçleri yüksektir ve kendilerini sorumlu görürler.

6.) İçe Dönük/ Sezgisel/ Düşünce Odaklı/ Algısalcı Tip: (bilim insanı, mühendis)

Güçlerini kendi iç dünyalarından alan bu kişiler, kararlarını mantıksal temellere dayandırırlar. Yeni seçenekler belirir belirmez hayatlarını bu doğrultuda esnetebilirler. Tamamen zorlanana dek sessiz ve uyumlu olabilirler. Sıradan ve tek düze olan yerine değişimi arzularlar.

7.) Dışa Dönük/ Sezgisel/ His Odaklı/ Algısalcı Tip: (kâşif,avukat)

Enerjilerini dış dünyadan alırlar. Onlar için karar verme aşaması kendi fikirleri üzerinden gerçekleşir. Esnek davranırlar ve yenilikçidirler. Yaratıcı fikirleriyle fayda üretirler. Keşfetmek onlar için önemlidir. Detaycı değillerdir ama farklılıklardan hoşlanırlar.

8.) İçe Dönük/ Duyumsal/ Düşünce Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (bakıcı/ müdür)

Enerji kaynakları kendi içlerindedir. Karar verme mekanizmalarının işleyişi seçenekler üzerinden şekillenir. Tüm seçenekleri görmek isterler. Mantıklı davranmak onlar için önemlidir, ciddiyet sahibidirler. Sessiz ve gözlemcidirler.

9.) Dışa Dönük/ Duyumsal/ Düşünce Odaklı/ Algısalcı Tip: (heykeltıraş)
Enerjilerini dış dünyadan alırlar. Çevrelerinde neler olup bittiği onlar için önemlidir. Esnek davranırlar ve nesnel gerçeklikle ilgilenirler. Uygulamalı alanlarda çalışmayı tercih ederler. Onla için mantık çok önemlidir; karar verirken mantık süzgecini kullanmayı tercih ederler.

10.) İçe Dönük/ Sezgisel/ His Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (yenilikçi/ öncü)

Enerjilerini kendi içlerinden kaynaklandırırlar. Kişisellik onlar için önemlidir; yaşamlarını kişisel bakış açıları ile sürdürürler. Seçenekleri görüp değerlendirmeyi tercih ederler. Hayatlarının temelinde bir hedef olması gereği duyarlar ve o hedefi belirlerler. Hedefleri uğruna çok çalışmak onları tatmin eder.

11.) Dışa Dönük/ Sezgisel/ His Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (antrenör)

Enerjilerinin kaynağını dış dünya oluşturur. Kişiselliği önemseseler de ilişkilerinde dikkatlidirler. Uzun süreli ilişkiler sürdürme taraftarıdırlar. Dışa dönük denebilecek şekilde davranırlar; hislerini saklamazlar ancak eleştirilere kapalıdırlar genelde. Seçenekleri değerlendirmeyi severler. İyi ilişki kurabildikleri için diğerleriyle çalışırken sorun yaşamazlar.

12.) İçe Dönük/ Duyumsal/ Düşünce Odaklı/ Algısalcı Tip: (bilim insanı)

Enerjilerinin kaynağını iç dünyaları oluşturur. Farklı fikirlere sahiptirler. Esnek davranırlar ve genelde sakindirler. Mantılı davranırlar ve uyumludurlar. Çevrelerine karşı bir merakları vardır. Hayattaki işleyişle ilgili soruları vardır.

13.) Dışa Dönük/ Sezgisel/ Düşünce Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (yönetici/ şef)

Enerjilerini dış dünyadan sağlarlar. Onlar için hayatın merkezinde mantıkları vardır. Bilanço yapmayı severler. Çevrelerindeki insanlardan beklentileri vardır; onların başarısızlığını kabul edemezler. Hedefleri yüksek olan insanlarla anlaşırlar.

14.) İçe Dönük/ Duyumsal/ His Odaklı/ Algısalcı Tip: (mücadeleci)

Enerjilerinin kaynağını iç dünyalarından sağlarlar. Sessiz ve uyumludurlar.  Kararlarını alırlarken kendi fikirlerinden harekete geçerler. “An” a odaklıdırlar. Arkadaşlıklara öne verirler. Grup çalışmalarına yatkındırlar.

15.) Dışa Dönük/ Sezgisel/ Düşünce Odaklı/ Algısalcı Tip: (kâşif, mühendis)

Enerjilerini dış dünyadan kaynaklandırırlar.  Yenilikçidirler . Yeteneklerini işlemeyi severler. Karar alırken mantıkları üzerinden hareket ederler. Uyumlu davranırlar.  Yaratıcılık ve üretkenlik onlar için oldukça önemlidir.

16.) İçe Dönük/ Duyumsal/ His Odaklı/ Yargılayıcı Tip: (bakıcı/ müdür)

Enerjilerinin kaynağı iç dünyalarındadır.  Karar alırken başkalarının görüşlerini önemserler. Sosyal ilişkiler kurmak konusunda başarıdırlar. Uyumludurlar. Sessizdirler ve duyarlı davranırlar; etraflarındakileri kişilere karşı duyarlıdırlar. Uygulamaya açık alanlarda çalışmayı severler.

Hiç yorum yok: