5 Temmuz 2011 Salı

Evliliğin de Alfabesi Var

Evlilik insan hayatının gerçeği… Evliliği yürütmek ise ayrı bir uzmanlık gerektiriyor.

Evlilik öncesi gerçekleştirdiğiniz tüm başarılar, tüm tecrübeler, tüm bilgi ve birikimler evliliği yürütmede yeterli yol haritası oluşturmuyor. Evliliğin yürütülmesini gerekli kılan deneyim, bilgi ve altyapı tamamen başka unsurlardan oluşuyor. Yani evliliğin de bir alfabesi var ve bunun öğrenilmesi gerekiyor.

“İki ayrı dünyanın bir evde buluşması”olarak tanımlanan evlilikte iki ayrı dünya, iki ayrı cihanla anlatmak istediğimiz elbette ki benzer gibi görünen ancak asla benzemeyen iki ayrı karakter, iki ayrı kişilik, iki ayrı kutbun birlikte yaşaması…

İki ayrı dünyanın aynı evde buluşmasının sonucu olarak birlikte yaşama zorunluluğunun her iki tarafa da yüklediği sorumluluk zaman zaman sancılı ve ağrılı olabiliyor. Hatta büyük krizler yaşanabiliyor. İşte bu durumlarda “Evlilik Okulu”yla gelen profesyonellik devreye alındığında süreç ağrısız ve sancısız yaşanıyor.

Evliliği yürütmede anne-babalardan gelen tecrübe aktarımının yetersiz kaldığı zaman zaman da olumsuz sonuçlara yol açtığı bir gerçek. Günümüzde evliliği sürdürmek için “ayrı profesyonellik” gerekiyor.

Yaşama dair her alanda farklı fırsatlar sunan yerel yönetimler boşanmaların arttığını, evliliklerin artık eskisi gibi uzun ömürlü olmadığını görerek “Evlilik Okulu” ve “Aile Okulu” adı altında anne ve babalara evliliğin ve ailenin devamı yönünde profesyonel destek hizmeti veriyorlar.

Genellikle Cumartesi Pazar günleri anne ve babaların katılımıyla gerçekleşen seminerlerde ailelere krizden çıkma formülleri, krize girmeme formülleri anlatılıyor. Kriz anında neler yapılması konusunda profesyonel metodlar geliştiriyorlar.

Konusunda uzman psikolog, sosyolog, aile hekimi, çocuk nörolojisi uzmanı gibi profesyonel kadroların verdiği seminerlerde yalnızca eşler arasında olası sorunların önüne geçilmiyor ayrıca çocukların yetiştirilmesi, gençlere verilecek destek, iletişim gibi hayata dair ne varsa konusunda uzman kişilerce profesyonel bilgi aktarımı yapılıyor.

Yapılan araştırmalar da evliliğin sürdürülmesi hususunda profesyonel desteği zorunlu kılıyor. Vatandaşına her alanda hizmet götürmeyi görev haline dönüştüren yerel yöneticiler de bu bilinçle hareket ediyor.

Türkiye’de evlilikler yüzde 0.8 artarken, boşanmalar da yüzde 6 oranında artıyor.
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre evlilik oranlarında küçük de olsa bir artış var. 2009 yılının Ekim-Kasım-Aralık aylarında 136 bin 577 çift evlenirken, 2010 yılının aynı döneminde 137 bin 637 çift evleniyor. Geçen yılın aynı dönemine göre evlenme sayısı yüzde 0,8 artış gösteriyor.

Boşanma oranlarında ise yüzde 6’lık artış görülüyor aynı dönemde. TÜİK verilerine göre 2009 yılının Ekim-Kasım-Aralık 27 bin 670 çift boşanırken, 2010 yılının aynı döneminde 29 bin 326 çift boşanmış. Geçen yılın aynı dönemine göre boşanma sayısı yüzde 6 oranında artış gösteriyor.

2010 yılının Ekim-Kasım-Aralık aylarındaki boşanmaların yüzde 39,7’si evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 23,8’i ise 16 yıl ve daha fazla süre evli olan çiftlerde gerçekleşmiştir.

TÜİK’in gerçekleştirdiği bu araştırmanın sonuçlarını iyi okumak gerekiyor. İlk beş yıl içinde gerçekleşen boşanmaların sebepleri arasında yeterince birbirini tanımama, tecrübe eksikliği, ortak yaşam alanları oluşturamama, bireysel tutum ve davranışlar gibi sebepler büyük rol oynamaktadır.

İşte burada “Evlilik Okulu” uzmanları devreye giriyor. Ve evliliğin alfabesini öğrenme konusunda profesyonel hizmet veriliyor. Kriz yönetimi, ortak dil geliştirilmesi, iletişim, bilgi paylaşımı gibi alanlarda uzmanlar profesyonel hizmet veriyor.

16 yıl sonra gelen boşanmaların sebeplerini de iyi araştırmak gerekir. 16 yıl ciddi bir süre ve bu süre de evliliği oturtmak, anlaşmak, birlikte yaşamayı öğrenmek için yeterli zaman dilimi olarak tanımlanabilir.

Yerel yönetimlerin ailenin devamı konusunda verdiği hizmet yerinde ve doğru bir hizmettir. Anne ve babalara aktarılan profesyonel bilgi aktarımı evliliğin ve hayatın öğrenilmesinde anlamlı olacaktır.

Günümüzde evliliğin sürdürülmesi ayrı profesyonellik kazanılmasını zorunlu kılarken evlilik okulları ve aile okullarıyla bu bilgi aktarımı doğru bir şekilde gerçekleşmektedir. Yerel yönetimlerin bu çabasını ve bu alanda uzmanlaşan eğitim kuruluşlarının başarılı çalışmalarını desteklemek gerekir.

Hiç yorum yok: